2009-12-06

Adžiariška chačiapūri


Ruošiame tešlą. 
Ją paruošti mums reiks :                                           
200 gr. pieno,                                                                                       
300 gr. vandens,                                                                                      
1 kiaušinio,
druskos,
10 g. mielių,
miltų. 
Įdarui:
1,5 kg. sūrio,
100 g. grietinės arba pieno.
 

  • Užminkome minkštą mielinę tešlą, kai ,,pakils" padaliname į 6-7 dalis.


  • Iškočiojame 1 cm storio ovalios formos apskritimus.

  • Sūrį susmulkiname rankomis. Be jokių trintuvių !!! Supilame grietinę arba pieną. Išmaišius šią masę sudedame ant tešlos.

  • Tešlos galus užlenkiame taip, kad gautume panašumą į valtelę.




 
  • Aptepame kiaušino trynio plakiniu. Kepimo pabaigoje ant viršaus išmušame kiaušinį.

  • Kepame tik labai karštai įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. 

Chačiapuri


Gruzijoje gaminama daug įvairių rūšių chačiapuri. Sakoma, kad kiekviena šeimininkė turi savo gaminimo receptūrą. taigi paminėsiu kelias chačiapūri rūšis, sulietuvintas, pritaikytas gaminti čia. Ankščiau Lietuvoje buvo galima isigyti Imiretiško sūrio dabar tokio su žiburiu nerasi. Taigi naudosime ,,Picarela". Na šiek tiek apie tešlą, taip pat reiktų paminėti. Šiais laikais kai kiekviena minutė yra brangi siūlau Jums tokią išeitį. Prekybos centruose yra ,,Malsenos" miltai specialiai picoms. Taigi reiks tik vandens ipilti ir palaukti kol ,,pakils". Nagi kol mūsų tešla ,,kyla" imamės įdaro.

Sūrį pertriname per trintuvę (burokinę), imušame kiaušinį, jei trūksta sūrumo pasūdome, įdedame šaukštą margarino ir viską gerai sumaišome, kad gautume vienalytę masę.

Tešlą iškočiojame padarome apskritimo formos. Per viduriuką sudedame sūrio masę ir paėmę už tešlos galų juos lenkiame vidurio link. Kepame orkaitėje 220 temperatūroje. Iškepusią aptepame sviestu.

VIŠČIUKAS ,,TABAKA" SU GERVUOGIŲ-VYNUOGIŲ PADAŽU

Taigi reikia viščiuko apie 1 kg svorio
Augalinio aliejaus 3 valgomieji šaukštai
Kalendros kelios šakelės
Druska, juodieji malti pipirai, taip pat reikės ir vieno ankštinio pipiro( ar žinojote, kad pats pipiras nėra aštrus aštriausios yra jo sėklos), gervuogių, žaliųjų vynuogių, česnako reikės keturių skiltelių, 100 gr. graikinių riešutų (juos sumalame arba sutriname trintuvėje).




  • Viščiuka nuplauname, išpjauname krūtinėlę, viščiuką palaužome taip, kad jis gulėtų keptuvėje visas plokščiai. Taip pat pasūdome ir apiberiame pipirais.
  • Keptuvę įkaitiname ir apkepame viščiuką iš abiejų pusių. Norėdami, kad gražiai ir gerai apkeptų, iš viršaus ant viščiuko uždedame svorį (tai gali būti puodas su vandeniu ar kt.)



  • Taigi dabar imsimės padažo. Gervuoges supilame į dubenį, pertriname.(Galima su šakute arba trintuvėje).



  • Vynuoges pertriname per sietelį.


  • Uogas sumaišome su maltais graikiniais riešutais.


  • Kalendrą, česnaką, ankštinį pipirą pertriname trintuvėje, gauta masę sumaišome su padažu.


  • Pasūdome pagal skonį. Paruoštu padažu užpilame dar karštą, ka tik iš orkaitės išimta vičiuką.